ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΑΠΟ ΤΑ ΝΙΤΡΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ - ΠΑΠΑΔΗΜΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ (2015)
Η συγκεκριμένη διπλωματική διατριβή, λαμβάνοντας υπόψη την άμεση ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία έχει επισκιαστεί για χάρη της οικονομικής ανάπτυξης, επικεντρώνεται στη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από νιτρικά γεωργικής προέλευσης.Το νερό αποτελεί ζωτικής σημασίας πόρο, γιατί είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση όλων των οργανισμών και φυσικά του ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αρκετές περιπτώσεις ρύπανσης του νερού που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εντατικοποίηση της γεωργίας.Η αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων και του νερού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα με όλες τις αρνητικές συνέπειες σε βάρος των υπόγειων αλλά και επιφανειακών νερών.Τα νιτρικά είναι μία μορφή αζώτου που μπορεί εύκολα να προσληφθεί από το φυτό. Αποτελούν μέρος του κύκλου του αζώτου στο έδαφος και είναι αναγκαία για τη ζωή. Οι μικροοργανισμοί του εδάφους συντελούν στην μετατροπή όλων των τύπων αζωτούχων λιπασμάτων σε νιτρικά ιόντα. Είναι γενικά παραδεκτό ότι η Κοινοτική Νομοθεσία ( Οδηγία 676/91/ΕΟΚ) επιβάλλει στα κράτη – μέλη να προσδιορίσουν τα ύδατα που υφίστανται ρύπανση καθώς και εκείνα που ενδέχεται να την υποστούν και να χαρακτηριστούν ευπρόσβλητες ζώνες με βάση τα αποτελέσματα παρακολούθησης που η ίδια απαιτεί. Η οδηγία για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης έχει σαν στόχο: Τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων που προκαλείται άμεσα ή έμμεσα από νιτρικά γεωργικής προέλευσης.Ο έλεγχος της νιτρορύπανσης σε αγροτεμάχια της Θεσσαλίας σύμφωνα με τον ΚΑΝ2078/92, άρχισε το 1996. Η ένταση της γεωργικής εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με την έλλειψη ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των υδατικών πόρων, οδήγησε στην υπεράντληση των υπόγειων υδάτων με επακόλουθο την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα.Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι να διερευνηθεί το πρόβλημα που υπάρχει ως προς την ρύπανση των υπόγειων υδάτων από τα νιτρικά στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ.Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάλυση των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από μετρήσεις που έγιναν σε αρδευτικές γεωτρήσεις της περιοχής. Επίσης, θα προσδιοριστεί η ζώνη επικινδυνότητας χωρικά, με τη δημιουργία χαρτών που θα απεικονίζει το ποσοστό ρύπανσης στις περιοχές Νίκαιας και Χάλκης.Τέλος, μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε αν οι γεωργικές πρακτικές που εφαρμόζονται ως προς την αζωτούχο λίπανση ακολουθούν τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που επιβάλλεται να ακολουθούν οι παραγωγοί σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας ως προς τα νιτρικά και αν το πρόγραμμα δράσης για τη μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον υπόγειο υδροφορέα των περιοχών Νίκαιας και Χάλκης.