Προστασία του εδάφους : ευρωπαϊκό και ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο. - Γεωργάκης, Ανδρέας (2015)
Η εκπόνηση της συγκεκριμένης εργασίας, έχει ως κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του εδάφους από διαφόρους ρυπογόνους οργανισμούς κυρίως από ανθρώπινη παρέμβαση καθώς και την αφύπνιση για την δημιουργία ενός συμπαγούς και δυνατού νομοθετικού πλαισίου στον Ευρωπαϊκό και κατ’ επέκτασην στον Ελλαδικό χώρο. Διεθνώς η σημασία της προστασίας του εδάφους αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο. Το 1992, στη Διάσκεψη Κορυφής του Ρίο, τα συμμετέχοντα κράτη ενέκριναν σειρά δηλώσεων σχετικά με την προστασία του εδάφους. Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε κοινής αποδοχής ορισμό της έννοιας της αειφόρου ανάπτυξης καθώς και ότι εγκρίθηκαν νομικά δεσμευτικές συμβάσεις με θέμα την αλλαγή του κλίματος, τη βιοποικιλότητα και αργότερα την απερήμωση. Στόχος της σύμβασης του 1994 για την καταπολέμηση της απερήμωσης είναι η πρόληψη και ο περιορισμός της υποβάθμισης των εδαφών, η αποκατάσταση εν μέρει υποβαθμισθέντων εδαφών καθώς και η ανάκτηση απερημωθέντων εδαφών. Η προστασία του εδάφους έχει εθνική και κοινοτική διάσταση και, ως εκ τούτου τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν την αντίστοιχη εθνική και κοινοτική πολιτική. Η Επιτροπή έχει καλέσει το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν την προσέγγιση της παρούσας ανακοίνωσης. Στην Ελλάδα τα κύρια σημεία μιας τέτοιας στρατηγικής υπάρχουν διάσπαρτα σε ορισμένα κρατικά έγγραφα και εκθέσεις που αναφέρονται σε ευρύτερα θέματα διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος.