Ρύπανση υπόγειων υδάτων στη Θεσσαλία από νιτρικά γεωργικής προέλευσης: η περίπτωση μελέτης των περιοχών Τυρνάβου-Δένδρων-Πλατανουλίων - Παπακώστα, Ανθή (2015)
Η παρούσα πτυχιακή στόχο έχει τη μελέτη ρύπανσης των υδάτων από νιτρικά και αμμωνιακά ιόντα γεωργικής προέλευσης στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Τύρναβος-Δένδρα-Πλατανούλια, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός χάρτη που απεικονίζει το ποσοστό ρύπανσης. Γι' αυτό το σκοπό αρχικά γίνεται μια αναφορά των επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει η γεωργία στον κοινωνικό, στον οικονομικό τομέα και στο περιβάλλον μιας περιοχής κάθώς παράλληλα μελετάμε τις επιπτώσεις των διάφορων χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται πλέον στη γεωργική παραγωγή, στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μελέτη των ιστορικών εξελίξεων που αφορούν στην κοινή αγροτική πολιτική και πιο συγκεκριμένα, στον τομέα των περιβαλλοντικών προβλημάτων, κρίνεται απαραίτητη και μας βοηθάει να βγάλουμε συμπεράσματα για τη σημερινή κατάσταση στο γεωργικό τομέα και τα προβλήματά του. Βασικό στοιχείο αυτής της εργασίας είναι η επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συλλογή δείγματος νερού, από την περιοχή Τύρναβος-Δένδρα-Πλατανούλια, και η ανάλυση αυτών που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.-ΙΧΤΕΛ), με τη σημαντική βοήθεια των επιστημονικών συνεργατών του Ιδρύματος. Κατόπιν τα αποτελέσματα των αναλύσεων μεταφέρθηκαν στο "excel" για να πραγματοποιηθεί περιγραφική ανάλυση και να διεξαχθούν τα συμπεράσματα. Όπως προέκυψε από τις αναλύσεις των δειγμάτων η νιτρορύπανση των υδάτων,γεωργικής προέλευσης, αφορά ύδατα τα οποία βρίσκονται κοντά σε εδάφη όπου γίνεται εντατική καλλιέργεια βαμβακιού. Οι δενδροκαλλιέργειες δεν επιρεάζουν σημαντικά τη ρύπανση των υδάτων από νιτρικά και αμμωνιακά ιόντα. Τέλος,γίνεται η παρουσίαση του χάρτη που απεικονίζει το ποσοστό ρύπανσης στην περιοχή Τύρναβος-Δένδρα-Πλατανούλια.