Ενναλακτικός δρόμος στην γεωργία και νέες καλλιέργειες στην ανατολική Κρήτη - Καλαϊτζάκης, Ευτύχιος - Φώτιος (2015)
Ο τίτλος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι «Eνναλακτικός δρόμος στην γεωργία και νέες καλλιέργειες στην ανατολική Κρήτη. Αντικείμενο της μεταπτυχιακής εργασίας, είναι να ερευνηθούν οι μορφές νέων (εναλλακτικών) καλλιεργειών που έχουν υιοθετηθεί από τους καλλιεργητές της Ανατολικής Κρήτης. Η έρευνα περιλαμβάνει τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Πιο συγκεκριμένα επιμέρους αντικείμενα της παρούσας έρευνας αποτελούν α) η μελέτη των λόγων που οδήγησαν τους καλλιεργητές στην υιοθέτηση νέων καλλιεργειών β) τα προβλήματα που προέκυψαν μετά από αυτή τους την απόφαση γ) η διερεύνηση των μελλοντικών προσδοκιών τους. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε κατά την έρευνα, ήταν η συμπλήρωση ερωτηματολογίων με ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων έγινε από 50 καλλιεργητές από τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.Ένα σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από την μελέτη αυτή, είναι ότι οι καλλιεργητές που ασχολήθηκαν με εναλλακτικές καλλιέργειες, είχαν υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Όμως σημαντικό κίνητρο για την ενασχόληση με τέτοιες καλλιέργειες (νέες) φαίνεται να έπαιξε η υψηλή τιμή των προϊόντων αυτών. Το βασικό πρόβλημα, που παρουσιάζει η ενασχόληση με τις νέες καλλιέργειες, είναι η έλλειψη γνώσης για την αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών των νέων καλλιεργειών.