Καλλιέργεια του ενεργειακού φυτού Jojoba για την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιοντίζελ διεθνώς: βιωσιμότητα και περιβαλλοντικά οφέλη από μελλοντική εγκατάσταση της καλλιέργειας στην Ελλάδα - Κεφαλάς, ΄Αξιος - Κωνσταντίνος (2015)
Η ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση του επομένου αιώνα μας οδηγεί στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπως τα βιοκαύσιμα που αποτελούν μια από τις πλέον υποσχόμενες εναλλακτικές μορφές ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον, η οποία μπορεί με σωστή διαχείριση να παράγεται ανανεώσιμα. Τα σημαντικότερα οφέλη που προκύπτουν από την χρήση των βιοκαυσίμων, είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά , με σημαντικότερο περιβαλλοντικό όφελος την μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου (GHG), όπως το CO2, αλλά και των αερίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης (CO, SOX, NOX κ.α.). Η κατανάλωση βιοκαυσίμων αναμένεται τουλάχιστον να διπλασιαστεί σε όλες τις ηπείρους μέχρι το 2030 ,ενώ η παραγωγή ελαιοσπόρων θα πρέπει να είναι ικανή να καλύψει μέρος του στόχου, της αντικατάστασης ορυκτών καυσίμων κατά 10% από βιοκαύσιμα έως το 2020. Η Jojoba, αποτελεί ένα ενεργειακό φυτό που καλλιεργείται για την παραγωγή βιοντίζελ και άλλες χρήσεις. Ο σπόρος της έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε έλαιο (πάνω από 50%), κάτι που την καθιστά πολύ ανταγωνιστική για την παραγωγή ποιοτικού βιοντίζελ, σε σχέση με άλλες ενεργειακές καλλιέργειες στην Ελλάδα.