Εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης του εθνικού υγροτοπικού πάρκου δέλτα Γαλλικού, Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Αλυκλων Κίτρους: κοινωνικές διαστάσεις - Παντελή, Μαρία - Χρήστος (2015)
Οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, και ως κύριο στόχο έχουν τη διατήρηση και την προστασία της βιοποικιλότητας. Αυτό επιτυγχάνεται ύστερα από την επίτευξη μιας αποτελεσματικής διαχείρισης που κύριος σκοπός αυτής θα είναι η αειφορική ανάπτυξη. Σε αυτή την εμπειρική έρευνα, και μέσω της διαδικασίας των ερωτηματολογίων, έγινε διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων της τοπικής κοινωνίας γύρω από τις περιοχές του Εθνικού Πάρκου, Δέλτα Γαλλικού, Αξιού, Λουδία Αλιάκμονα και Αλυκών Κίτρους, και εξετάστηκε κατά πόσο οι κοινωνικό-οικονομικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα αποδοχής εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης. Ύστερα από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκε πως η τοπική κοινωνία παρουσίασε φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά, και πως υπάρχει άμεσα η ανάγκη για συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων προκειμένου να επιτευχθεί η ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων καθώς και η διατήρηση των αξιών αυτών των περιοχών.