Νιτρικά γεωργικής προέλευσης στη λεκάνη του Στρυμόνα - Κουνάνη, Αριστέα - Ιωάννης (2015)
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ρύπανσης των υπόγειων νερών είναι η συνεχής αύξηση των επιπέδων των νιτρικών, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ισορροπία των οικοσυστημάτων αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών ενώσεων στο πόσιμο νερό μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν η μεθαιμογλοβιναιμία ή σύνδρομο της κυάνωσης των βρεφών και ο καρκίνος του στομάχου. Στην Ελλάδα έχουν βρεθεί υψηλά επίπεδα νιτρικών που υπερβαίνουν τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχει γίνει χαρακτηρισμός των ευπρόσβλητων ζωνών. Η λεκάνη του Στρυμόνα (Νομός Σερρών) είναι επίσης μια από τις ευπρόσβλητες ζώνες, στην οποία εφαρμόζεται Πρόγραμμα Δράσης κατά της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης. Η περιοχή μελέτης της παρούσας εργασίας είναι τμήμα της ζώνης αυτής. Για τη διερεύνηση λοιπόν των επιπέδων νιτρικών της περιοχής μελέτης πραγματοποιήθηκαν δύο δειγματοληψίες (μία στα τέλη Ιουλίου και μία στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου), σε 41 σημεία δειγματοληψίας (40 αρδευτικές γεωτρήσεις και 1 υδρευτική). Η ανάλυση των δειγμάτων έγινε στο εργαστήριο της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων Ν. Σερρών, με τη μέθοδο της ιοντικής χρωματογραφίας. Στο σύνολο των 41 γεωτρήσεων της δειγματοληψίας του Ιουλίου, το 39% παρουσίασε τιμές νιτρικών μεγαλύτερες των 50mg/l, το 34% από 25-50mg/l και το 27% από 0-25mg/l, με μεγαλύτερη τιμή αυτή των 168,4 mg/l και μικρότερη τιμή 0,9mg/l. Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας του Σεπτεμβρίου, το 27% των γεωτρήσεων παρουσίασε τιμές μεγαλύτερες των 50mg/l, το 37% από 25-50mg/l και το 36% από 0-25mg/l, με μεγαλύτερη τιμή αυτή των 70,6 mg/l και μικρότερη τιμή το 0,5mg/l. Η επιβάρυνση του υδροφορέα, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν εμφανίζεται τόσο έντονη. Οι τιμές των νιτρικών, κατά κύριο λόγο, οφείλονται στη λίπανση των καλλιεργειών, η οποία αν περιοριστεί και εναρμονιστεί με τον Κ.Ο.Γ.Π., όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα δράσης, η ένταση του προβλήματος θα μειωθεί.