Γεωργικές πρακτικές και αντιλήψεις των αγροτών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 στο Νησί της Λέσβου - Σαβέλλης, Εμμανουήλ-Αλέξιος - Μιχαήλ (2015)
Η ανάγκη για προστασία και ανάδειξη της χλωρίδας, της πανίδας και των φυσικών οικοτόπων οδήγησε στη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών και τη λήψη πολιτικών, νομοθετικών, οργανωτικών και χρηματοδοτικών μέτρων για την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Παρόλα αυτά, οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωπες με τις αδυναμίες του παρελθόντος και την πρόκληση του μέλλοντος και παραμένει ζητούμενο, ο περιβαλλοντικός πλούτος της Ελλάδας, με την πιο σπάνια βιοποικιλότητα της Ευρώπης, να αναδειχθεί ως πολύτιμο φυσικό απόθεμα και να τύχει αποτελεσματικής προστασίας. Οι προστατευόμενες περιοχές περιλαμβάνουν φυσικούς πόρους τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας και υποχρέωση του αγροτικού πληθυσμού που δραστηριοποιείται μέσα σε αυτές είναι η σωστή διαχείρισή τους.Στην παρούσα έρευνα επιχειρείται να αποτυπωθεί η γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών Natura 2000, καθώς και με ποιους τρόπους αυτή συνεισφέρει ή δυσχεραίνει την παραγωγή διευρυμένων υπηρεσιών, μέσα από τις αντιλήψεις και τις δράσεις των αγροτών. Με τη μέθοδο των προσωπικών δομημένων συνεντεύξεων, συμπληρώθηκαν 80 ερωτηματολόγια σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 του νησιού, τα οποία αναλύθηκαν στατιστικά με το πρόγραμμα (SPSS).Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι καλλιεργητές που δραστηριοποιούνται εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 της Νήσου Λέσβου κάνουν χρήση χημικών για την αντιμετώπιση των εισβολέων στις καλλιέργειες. Επίσης ενδιαφέρονται για την υιοθέτηση πιο φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών, όμως η ελλιπής ενημέρωση και η γραφειοκρατία περιορίζουν την επίτευξη αυτού. Όσον αφορά στο Δίκτυο Natura 2000, γνωρίζουν τι είναι αλλά οι γεωργικές πρακτικές τους δεν επηρεάζονται από την ύπαρξη του, καθώς δεν υπάρχει στοχευμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις πρακτικές που εφαρμόζονται στις περιοχές αυτές.