Βιοποικιλότητα αγρο-οικοσυστημάτων και φυσικών οικοσυστημάτων: μελέτη της ποικιλότητας φυτικών ποωδών ειδών σε συστήματα ελαιώνων, φρυγάνων και πευκώνων της Λέσβου - Κετσετζής, Σταμάτης - Σάββας (2015)
Στις μέρες μας, επισημαίνεται πως οι περισσότερες δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με την γεωργία εντάσσονται σχεδόν μονίμως στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αυτό όμως που ουδέποτε αναφέρεται, είναι η επωφελής παρουσία της γεωργίας σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Η παρούσα έρευνα αποσκοπεί στη μελέτη της βιοποικιλότητας την οποία περικλείουν τρία οικοσυστήματα του λεσβιακού χώρου (ελαιώνες, φρύγανα, πευκώνες) και προσπαθεί να επιβεβαιώσει αν το αγρο-οικοσύστημα ελαιώνας, υποστηρίζει μεγαλύτερη ποικιλότητα απ’ ότι τα γειτονικά φυσικά οικοσυστήματα των φρυγάνων και των πευκώνων. Συγκεκριμένα, αντικειμενικό σκοπό της έρευνας, αποτελεί η καταγραφή και η σύγκριση των φυτικών ποωδών ειδών, όσον αφορά τον αριθμό ατόμων και τη βιομάζα τους, που φύονται σε ελαιώνες με γειτονικά φυσικά οικοσυστήματα φρυγάνων και πευκώνων. Πραγματοποιήθηκαν πέντε συγκρίσεις μεταξύ περιοχών που υποστήριζαν ελαιώνες και φρύγανα, ενώ άλλες πέντε συγκρίσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ περιοχών με ελαιώνες και πεύκα. Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των φυτικών ποωδών ειδών στους ελαιώνες είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν των φρυγάνων και ακόμη υψηλότερος από αυτόν των πευκώνων. Επιπλέον, το οικοσύστημα του ελαιώνα τείνει περισσότερο όσον αφορά τη δομή και τη σύνθεση του, προς αυτό των φρυγάνων, παρά προς αυτό των πευκώνων. Από τα παραπάνω, προέκυψε ότι πρέπει να επιδειχθεί περισσότερη προσοχή στην πιο διαδεδομένη καλλιέργεια της Ελλάδος, ώστε αυτή να συνεχίσει την παρουσία της στο μωσαϊκό του ελλαδικού αγροτικού χώρου.