Aplying GREFOS to identify changes in potential vegetation in four managed forests in Greece - Χαλαζιά, Μαγδαληνή-Αναστασία - Ανδρέας (2015)
Σε αυτή την εργασία εξετάζουμε την εγκυρότητα του μοντέλου GREFOS, που δημιουργήθηκε ειδικά για τα μεσογειακά οικοσυστήματα. Εξετάζουμε την ευρύτερη περιοχή της Παμβώτιδας, Λίμνη των Ιωαννίνων, στα βορειοδυτικά της Ελλάδος. Σε αυτό το οικοσύστημα παρατηρείται έντονη δασική αναγέννηση τη τελευταία δεκαετία λόγω της εγκατάλειψης της βόσκησης και της περιορισμένης κτηνοτροφίας, Το δάσος στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί έντονο χαρακτηριστικό του τόπου αυτού. Τα μοντέλο GREFOS ανήκει στην ιδιαίτερη κατηγορία των μοντέλων Forest Gap Models και έχει εξελιχτεί ειδικά για τέτοιου τύπου (μεσογειακά) οικοσυστήματα. Εμείς εδώ καλούμαστε να εξετάσουμε την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων με τη πραγματικότητα. Έχοντας συλλέξει στοιχεία από το δασαρχείο Ιωαννίνων για τις δασικές περιοχές γύρω από τη Λίμνη θα προβούμε σε αυτόν τον έλεγχο με στόχο τη μελλοντική χρησιμοποίηση του μοντέλου σε παλαιοντολογικά δεδομένα ώστε να αποτελεί εγχειρίδιο έρευνας και προβληματισμού πάνω στο κλίμα και τη διαδοχή των ειδών όπως και στην αλληλεξάρτηση τίνων. Εξετάσαμε τέσσερις περιοχές, Το δάσος της Νεγάδας, του Φραγκάδου, του Δίλοφου και της Λεπτοκαριάς. Οι προσομοιώσεις ήταν αρκετά ικανοποιητικές σε σχέση με τα δεδομένα των διαχειριστικών μελετών. Η απόκριση του μοντέλου στις κλιματικές και ιδιαίτερες τοπογραφικές αλλαγές ήταν άρτια. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, λόγω εκτεταμένων διαχειριστικών πρακτικών το μοντέλο δεν προέβλεπε καθόλου καλά την διαδοχή και κατάσταση του συστήματος. Σε άλλες περιπτώσεις, όπου τα ιδιαίτερα τοπογραφικά δεδομένα δεν εισήχθησαν στις παραμέτρους του μοντέλου, οι προσομοιώσεις αυτές εμφάνισαν ιδιαίτερη απόκλιση από την κατάσταση που εμφανίζουν οι διαχειριστικές μελέτες. Προτείνουμε τη βελτίωση του μοντέλου με την εισαγωγή των διαχειριστικών πρακτικών ως παραμέτρους, έτσι ώστε να γίνεται δυνατή η παρακολούθηση του μοντέλου βάση πραγματικών δεδομένων προκειμένου να αναπτύσσεται το δάσος βιώσιμα. Επίσης οι υπορουτίνες αναγέννησης στο GREFOS πρέπει να βελτιωθούν για εγκυρότερα αποτελέσματα.