Επίπεδα τοξικών μετάλλων και οργανοχλωριωμένων ενώσεων στο συκώτι άγριων πουλιών της Ελλάδας - Λυκοκανέλλος, Γεώργιος - Αλέξανδρος (2015)
Τις τελευταίες δεκαετίες, ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η γεωργία και η βιομηχανία έχουν αποτελέσει πηγή ρύπανσης για πολλά φυσικά οικοσυστήματα. Αποδέκτης σε αυτήν την ρύπανση υπήρξε και ο άνθρωπος. Τα εκατοντάδες θύματα δηλητηριάσεων, σε ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, που προήρθαν ύστερα από έκθεση σε τοξικά μέταλλα, τεκμηριώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό. Στην παρούσα εργασία, εξετάζονται οι συγκεντρώσεις πολλών οργανοχλωριωμένων ενώσεων αλλά και των τοξικών μετάλλων μόλυβδου, καδμίου, υδραργύρου, ψευδαργύρου και χαλκού στο συκώτι άγριων πουλιών της Ελλάδας. Η ερμηνεία των τιμών αυτών οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα όχι μόνο για το επίπεδο ρύπανσης από τοξικές ουσίες σε πληθυσμούς πουλιών, αλλά και για το σύνολο ρύπανσης που έχει δεχτεί το περιβάλλον χώρας από τοξικά μέταλλα και οργανικούς ρύπους. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό αφού έχει αποδειχτεί ότι τα πουλιά είναι πολύ καλοί δείκτες των όποιων περιβαλλοντικών αλλαγών.