Σύγκριση εδαφοπανίδας σε περιοχές με διαφορετικού τύπου φυτοκάλυψη, της βορειοδυτικής Λέσβου - Ζορμπάς, Κωνσταντίνος - Ανάργυρος (2015)
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να συγκρίνει πληθυσμούς αρθροπόδων του εδάφους σε περιοχές με διαφορετικού τύπου φυτοκάλυψη. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου και η πρώτη είναι η βραχονησίδα Αγ. Γεώργιος στην οποία δεν υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση του ανθρώπου. Η δεύτερη περιοχή είναι ο κάμπος του οικισμού της Πέτρας όπου αναπτύσσονται ήπιες αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Για τους σκοπούς της εργασίας σχεδιάστηκε δειγματοληψία αρθροπόδων με τη μέθοδο των εδαφικών παγίδων και στη συνέχεια έγινε ταξινομική κατάταξη των ατόμων που συλλέχθηκαν σε οικογένειες. Ακολούθησε στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και έλεγχος διαφόρων υποθέσεων συσχετισμού των ευρημάτων. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η παρούσα εργασία αφορούν την διαφοροποίηση που τα υπό εξέταση συστήματα παρουσιάζουν, ανάλογα με το βαθμό απομόνωσης, και τις ανθρώπινες πιέσεις που εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση. Από τα δεδομένα που προκύπτουν φαίνεται να παρουσιάζεται μεγαλύτερος βαθμός ομοιότητας ανάμεσα στις περιοχές που είναι γειτονικές μεταξύ τους παρά το διαφορετικό τύπο φυτοκάλυψης που κατέχουν.