Προστατευόμενες περιοχές και τοπική ανάπτυξη: η περίπτωση του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου ως παράγοντας τοπικής ανάπτυξης του δημοτικού διαμερίσματος Δαδιάς - Γιαγτζίδου, Βάγια - Δημήτριος (2015)
Η διπλωματική αυτή εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την τοπική ανάπτυξη του δημοτικού διαμερίσματος Δαδιάς νομού Έβρου μετά την κήρυξη του δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου ως προστατευόμενη περιοχή. Το δάσος Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου διαθέτει στοιχεία τα οποία το κατατάσσουν στις περιοχές εξαιρετικής οικολογικής σπουδαιότητας, η οποία αναγνωρίστηκε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς κρατικούς και μη, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί το 1980 προστατευόμενη περιοχή και να ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα διαχείρισης. Από πολλούς μελετητές της αναπτυξιακής διαδικασίας, σε πολλές περιπτώσεις η δημιουργία μιας προστατευόμενης περιοχής βοηθάει στην τοπική ανάπτυξη των γύρω κοινωνιών. Η ‘τοπική ανάπτυξη’ μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία ανάπτυξης και διαρθρωτικών αλλαγών, που οδηγεί σε βελτίωση του επιπέδου ζωής του τοπικού πληθυσμού (Furze et al, 1995). Έτσι, στην παρούσα εργασία, για να εκτιμηθεί η ενδεχόμενη τοπική ανάπτυξη του δημοτικού διαμερίσματος Δαδιάς έγινε διερεύνηση του κοινωνικό-οικονομικού της γίγνεσθαι με τη βοήθεια ορισμένων ποσοτικών και ποιοτικών μεταβλητών που αφορούν τον οικισμό αυτό. Επιλέχθηκε ο οικισμός αυτός (και όχι κάποιος γειτονικός) εξαιτίας της χωροθέτησής του ανάμεσα στους δύο πυρήνες αυστηρής προστασίας, κάτι το οποίο έχει ως συνέπεια τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία του δάσους και την οικοανάπτυξη να επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τα κοικωνικό-οικονομικά χαρακτηριστικά του οικισμού αυτού.Από την επεξεργασία των μεταβλητών που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει τοπική ανάπτυξη στη Δαδιά μετά τα μέτρα προστασίας στο δάσους Δαδιάς, προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:Τα πληθυσμιακά στοιχεία, οι κατοικίες, η αύξηση του οικοτουρισμού με παράλληλη ενδυνάμωση του τριτογενή τομέα, οι δημιουργία άμεσων θέσεων εργασίας και η δημιουργία του αγροτοτουριστικού συνεταιρισμού Δαδιάς, η πολιτιστική υποδομή και δραστηριότητα και οι σύλλογοι και τέλος η αποδοχή της δημιουργίας της προστατευόμενης περιοχής Δαδιάς από τον τοπικό πληθυσμό είναι στοιχεία τοπικής ανάπτυξης του δημοτικού διαμερίσματος Δαδιάς. Από την άλλη πλευρά, η μείωση του αριθμού των νέων ατόμων (0-24 ετών), ο αυξημένος δείκτης ανεργίας, οι λιγοστές καινούργιες επιχειρήσεις και ο δισταγμός του τοπικού πληθυσμού για επενδύσεις σε νέες, η υπάρχουσα κοινωνική και τεχνική υποδομή, η σημερινή κατάσταση του φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής και τέλος η ανύπαρκτη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στο σχεδιασμό, προγραμματισμό και την υλοποίηση των μέτρων στο πρόγραμμα οικοανάπτυξης είναι στοιχεία που μαρτυρούν μειωμένη αναπτυξιακή διαδικασία στο δημοτικό διαμέρισμα Δαδιάς. Συμπερασματικά λοιπόν, η δημιουργία της προστατευόμενης περιοχής Δαδιάς έχει βοηθήσει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και κοινωνικής συνοχής στο δημοτικό διαμέρισμα Δαδιάς, αλλά δεν έχει μεγιστοποιήσει τόσο τα οφέλη ώστε να έλεγε κανείς ότι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα τοπικής ανάπτυξης.