Η επίδραση του μητρικού πετρώματος στη βιοποικιλότητα φρυγανικών οικοσυστημάτων: η περίπτωση της Σύρου - Βαβίτσας, Ιωάννης - Γεώργιος (2015)
Η παρούσα εργασία είχε σαν σκοπό την μελέτη της χλωρίδας και της βλάστησης σε περιοχές με διαφορετικό μητρικό πέτρωμα. Οι δυο κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν την χλωρίδα και την βλάστηση είναι το κλίμα και το έδαφος. Το έδαφος στα φυσικά οικοσυστήματα εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά από την διάβρωση του μητρικού πετρώματος. Εκτιμάται ότι το 80-100% από τις εισροές Κ, P, Ca, Mg, και Fe προέρχονται από αυτή την πηγή, και το υπόλοιπο προέρχεται από τα ατμοσφαιρικά κατακρυμνησνατα. Οι περιοχές που επιλέχθηκαν είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά όπως προσανατολισμός, κλίση εδάφους, απόσταση από την κορυφή του βουνού, προσπαθώντας έτσι να περιορίσουμε τον παράγοντα κλίμα και να θεωρήσουμε ότι η μοναδική μεταβλητή των περιοχών μελέτης είναι το μητρικό πέτρωμα. Τα 3 πετρώματα που μελετήθηκαν ήταν ο σχιστόλιθος, το μάρμαρο και ο πρασινοσχιστόλιθος. Επίσης οι περιοχές δεν είχαν δεχτεί ποτέ την επίδραση ανθρώπινων πιέσεων π.χ. καλλιέργειες, βόσκηση κλπ, οπότε και η βλάστηση με την σειρά της δεν έχει επηρεαστεί από αυτούς τους παράγοντες ώστε να υποβαθμιστεί. Οι παράγοντες οι οποίοι εκτιμήθηκαν ήταν η φυτοκάλυψη, η ποικιλότητα καθώς και οι δείκτες αφθονίας και ισοδιανομής των ξυλωδών φυτών Βρέθηκε ότι το μητρικό πέτρωμα δεν επηρεάζει την αφθονία και την ισοδιανομή των ξυλωδών φυτών, υπάρχει όμως διαφορά στην ποικιλότητα και την φυτοκάλυψη. Επίσης σε κάθε πέτρωμα διαφέρουν τα κυρίαρχα είδη, πάντως σε επίπεδο οικογένειας είναι ξεκάθαρο ότι επικρατούν τα είδη της οικογένειας Lamiaceae.