Η περιβαλλοντική συμπεριφορά των γεωργών- κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές εντός του δικτύου Natura 2000 στο Νομό Ρεθυμνου - Μελιδονιώτη, Άλκηστη - Αλκιβιάδης (2015)
Η ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του πληθυσμού τους 2-3 τελευταίους αιώνες οδήγησαν σε σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και μείωση της βιοποικιλότητας. Η γεωργία αποτελεί έναν από τους πιο αναπτυγμένους τομείς σε πολλές χώρες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους κύριους ρυπαντές του περιβάλλοντος, με σημαντικές επιπτώσεις την υποβάθμιση των εδαφών, την ερημοποίηση, τη ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων κ.α. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής, με το δίκτυο Natura 2000 εισάγεται η έννοια της ανάπτυξης προστατευόμενων περιοχών που να εξυπηρετούν πολλαπλούς στόχους, προάγοντας τη βιοποικιλότητα και την κοινωνική-οικονομική βιωσιμότητα τους. Ως τέτοιο, θεωρείται ότι θέτει το πλαίσιο για την εφαρμογή της αρχής της ενσωμάτωσης του περιβάλλοντος στις άλλες πολιτικές (integration) (ΕΚ 2000). Παράλληλα, ολοένα και περισσότερο προβάλλεται ο πολυ-λειτουργικός ρόλος της γεωργίας και η συμβολή της στη διατήρηση του περιβάλλοντος και την οικονομικοκοινωνική βιωσιμότητα της υπαίθρου.Στην παρούσα έρευνα επιχειρείται να αποτυπωθεί η γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών Natura 2000, καθώς και με ποιους τρόπους αυτή συνεισφέρει ή δυσχεραίνει την παραγωγή διευρυμένων υπηρεσιών, μέσα από τις αντιλήψεις των αγροτών. Με τη μέθοδο των προσωπικών δομημένων συνεντεύξεων, συμπληρώθηκαν 50 ερωτηματολόγια σε περιοχές του ευρύτερου δικτύου Natura 2000 του Νομού Ρεθύμνου, τα οποία αναλύθηκαν στατιστικά (SPSS) και ποιοτικά.Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γεωργοί – κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 του Νομού Ρεθύμνου είναι μέσης ηλικίας και έχουν τη γεωργική δραστηριότητα σαν δευτερεύουσα. Χρησιμοποιούν χημικά μέσα για τη λίπανση και την αντιμετώπιση των εισβολέων στις καλλιέργειες. Επίσης εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για την υιοθέτηση πιο φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών, αλλά η ελλιπής ενημέρωση και η γραφειοκρατία είναι σημαντικά προβλήματα στην επίτευξη αυτού του στόχου. Όσον αφορά το Δίκτυο Natura 2000 γνωρίζουν τι είναι αλλά οι γεωργικές πρακτικές τους δεν επηρεάζονται από την ύπαρξη του, καθώς δεν υπάρχει στοχευμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις πρακτικές που εφαρμόζονται στις περιοχές αυτές. Μελλοντικά, θα συνεχίσουν να καλλιεργούν και υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση κάποιων αλλαγών για να είναι βιώσιμο το μοντέλο που εφαρμόζεται στον γεωργικό τομέα στην εποχή μας.