Εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης της ελαιοκαλλιέργειας στο Νομό Ρεθύμνης με τη συμβολή της γεωπληροφορικής (G.I.S.) - Καλογιάννης, Δημήτριος (2015)
Με δεδομένη τη μεγάλη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας για το νομό Ρεθύμνης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από εδαφοκλιματικές συνθήκες που είναι από τις ιδανικότερες για την καλλιέργεια ελιάς, είναι αναγκαία η προσπάθεια για τη βελτίωση της σημερινής κατάστασης της ελαιουργίας του νομού, καθώς τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πορεία φθίνουσα. Στην προσπάθεια για μια επιτυχή αναδιάρθρωση των ελαιώνων του νομού και μια μελλοντική οικονομικά αποδοτική καλλιέργεια των ελαιώνων, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η Γεωπληροφορική. Η τεχνολογία των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών μπορεί με επιτυχία να διαχειριστεί μια πληθώρα από χωρικά και μη χωρικά δεδομένα, παρέχοντας στους χρήστες της σημαντική βοήθεια στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης της τοπογραφίας και κλίματος του νομού Ρεθύμνης, με σκοπό την αξιολόγηση των περιοχών ως προς την καταλληλότητά τους για καλλιέργεια ελιάς, καθώς και μια παρουσίαση της σημερινής υφιστάμενης κατάστασης της ελαιουργίας με μια σειρά από θεματικούς χάρτες.