Διαχείριση διεθνικών λεκανών απορροής ποταμών: η περίπτωση του Αξιού και η προοπτική μιας διμερούς συνθήκης Ελλάδας-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας - Σαπαρδάνη, Στεργιανή (2015)
Οι υδάτινοι πόροι πρόκειται να καθορίσουν την ασφάλεια και την ισορροπία διεθνώς, από τη στιγμή που από την ποιότητα και ποσότητα τους εξαρτάται η ύπαρξη ζωής και η ανάπτυξη. Η συνεχής πληθυσμιακή αύξηση και η επιβάρυνση όλων των φυσικών πόρων για χάρη της παγκόσμιας ανάπτυξης, πιέζουν για μία πολιτική υδάτων και για διεθνή συνεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των υδάτων, ιδίως αυτών που μοιράζονται μεταξύ δύο ή περισσοτέρων κρατών. Ένα εργαλείο αποτελούν και οι διεθνείς κανόνες που εφαρμόζονται μέσω των διεθνών περιβαλλοντικών συνθηκών. Στη μελέτη αυτή εξετάζονται κάποιοι πιθανοί παράγοντας που οδηγούν στην αποτυχία και επιτυχία των συνθηκών αυτών. Αντικείμενο μελέτης αποτελεί ο Αξιός ποταμός και οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Αφού γίνεται μία προσπάθεια αποτύπωσης της κατάστασης του ποταμού και στις δύο χώρες, ολοκληρώνεται η μελέτη με μία πρόταση και μέθοδο συνεργασίας των γειτονικών κρατών, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού.