Εκτίμηση της κατάστασης των υδατικών πόρων του Δήμου Ερεσού - Αντίσσης - Ατσικπάση, Μάρθα (2015)
Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση της ισορροπίας της φύσης και θεωρείται πλέον ως αποθεματικός, ανανεώσιμος φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας, αλλά σε ανεπάρκεια και γι' αυτό έχει την ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας και διατήρησης. Η ανάγκη για τη συνετή διαχείριση του νερού είναι μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Η ποιότητα του νερού και τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματά του εξαρτώνται από διάφορα φυσικά αίτια, αλλά και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τεχνολογικές επιτεύξεις. Λόγω των εντατικών καλλιεργειών, του τουρισμού και άλλων επιβαρυντικών γι' αυτά δραστηριοτήτων, τα αποθέματά του νερού μειώνονται. Το αντικείμενο της παρούσης πτυχιακής εργασίας και τα θέματα, που θα ερευνηθούν είναι: 1. Η αποτύπωση της κατάστασης για κάθε λεκάνη απορροής - Η καταγραφή της προσφοράς νερού (πηγές, γεωτρήσεις). - Η καταγραφή των πληθυσμιακών στοιχείων του Δήμου, μόνιμοι κάτοικοι (στοιχεία τελευταίων απογραφών), αριθμός των επισκεπτών-τουριστών (εποχιακή αύξηση του πληθυσμού) και η εκτίμηση των τωρινών και μελλοντικών αναγκών σε πόσιμο νερό. -Η καταγραφή των αρδεύσιμων εκτάσεων και ο υπολογισμός των απαιτούμενων ποσοτήτων κάλυψης των αναγκών. -Η καταγραφή των κτηνοτροφικών εκτάσεων και ο υπολογισμός των αναγκών. -Η καταγραφή άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων με αυξημένες ανάγκες σε νερό. 2. Η εκτίμηση των πιέσεων, που ασκούνται στον πόρο από τις διάφορες δραστηριότητες. 3. Προτάσεις ορθολογικής αξιοποίησης των υδατικών πόρων (πώς και που θα διατεθεί). Μέχρι σήμερα, αυτό που συμβαίνει γενικά είναι η αλόγιστη χρήση και η συστηματική υποβάθμιση αυτού του φυσικού πόρου, ενώ η διαχείριση του γίνεται αποσπασματικά και συμπτωματικά, χωρίς ορθολογικό σχεδιασμό, πρόβλεψη και συντονισμό. Ο στόχος της ορθολογικής αξιοποίησης και διαχείρισης των υδατικών πόρων μιας περιοχής είναι η καλύτερη δυνατή κάλυψη των κάθε είδους αναγκών σε νερό, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ποσότητα και η ποιότητα του νερού.