Ο ρόλος των δασικών οικοσυστημάτων στην αποθήκευση άνθρακα: η περίπτωση της Ανατολικής Ροδόπης - Ντόντη, Μαρία (2015)
Η αλλαγή του κλίματος λόγω της αυξανόμενης συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιτάσσει τη σε βάθος μελέτη των πηγών και των αποθηκών των αερίων αυτών. Το αέριο που έχει απασχολήσει περισσότερο τους ερευνητές έως σήμερα, είναι το διοξείδιο του άνθρακα λόγω της μεγάλης και συνεχώς αυξανόμενης συγκέντρωσής του στην ατμόσφαιρα. Μια πολύ σημαντική αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν τα δασικά οικοσυστήματα. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματεύεται την εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα στα δασικά οικοσυστήματα, χρησιμοποιώντας ως δεδομένο τον όγκο του κορμόξυλου ενός δασικού τόπου, τον οποίο χρησιμοποιεί για τον υπολογισμό της βιομάζας και στη συνέχεια του περιεχόμενου άνθρακα. Συγκεκριμένα εκτιμά τον αποθηκευμένο άνθρακα στις συστάδες 26α, 26β και 26γ του Δασικού Συμπλέγματος Ανατολικής Ροδόπης, όπου κυρίαρχα είδη είναι η Οξυά, η Δρυς και η Πεύκη. Αφού υπολογίστηκε η ξηρή βιομάζα του ξυλώδη όγκου, χρησιμοποιήθηκαν δύο μέθοδοι για τον υπολογισμό του αποθηκευμένου άνθρακα στις παραπάνω συστάδες. Η πρώτη μέθοδος ήταν η μέτρηση του περιεχόμενου άνθρακα στη μονάδα ξηρής βιομάζας με καύση δειγμάτων από την περιοχή μελέτης και η δεύτερη ήταν η χρήση της παραδοχής ότι ο άνθρακας αποτελεί το 50% της ξηρής βιομάζας του ξύλου. Από τα αποτελέσματα της μέτρησης του περιεχόμενου άνθρακα στα δείγματα ξύλου προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο περιεχόμενος άνθρακας στη μονάδα ξηρής βιομάζας δε διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το είδος, το τμήμα του κορμού από όπου προέρχεται το δείγμα ξύλου, την ηλικία του δέντρου ή τη στηθιαία διάμετρο. Η περιεκτικότητα της ξηρής βιομάζας ξύλου για την Οξυά και τη Δρύ είναι κατά μέσο όρο 47% και παρουσιάζει τη μέγιστη τιμή της σε δείγματα ξύλου δέντρων που ανήκουν στη ΙΙ κλάση διαμέτρου ( στηθιαία διαμετρο 20-34 cm).