Διαχείριση προστατευτέων περιοχών : μια κοινωνικο-οικονομική προσέγγιση. - Μπάκας, Μιχάλης (2015)
Η διαχείριση των προστατευτέων περιοχών είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα της εποχής μας. Όσο το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων του ανεπτυγμένου κόσμου αυξάνει, τόσο μεγαλώνει η απαίτηση για την περιβαλλοντική ποιότητα. Η Ελλάδα συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκεται σε εμβρυακό επίπεδο όσον αφορά την περιβαλλοντική προστασία παρόλο τον πλούτο του φυσικού της περιβάλλοντος. Οι Προστατευτέες Περιοχές θα βρεθούν τα προσεχή χρόνια στην βασική ατζέντα της περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρας μας, οπότε οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την εφαρμογή ορθών διαχειριστικών σχεδίων. Η παρούσα διατριβή μέσα από τη θεσμική, οικονομική και κοινωνική προσέγγιση του ζητήματος, προτείνει μεθόδους και εργαλεία στην πορεία που οφείλουμε να ακολουθήσουμε στο ζήτημα της διαχείρισης των Προστατευτέων Περιοχών.