Περιβαλλοντική διαχείριση και μετοχική αξία - Σεπετής, Αναστάσιος (2015)
Η μελέτη αυτή θα προσπαθήσει να αξιολογήσει την μετοχική αξία των εταιρειών που εφαρμόζουν συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης μέσα από το πρίσμα του συστηματικού κινδύνου (risk), και όπως αυτή διαμορφώνεται με δεδομένο αφενός μεν ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν βιώσιμο ποιοτικό στρατηγικό σχεδιασμό και αφετέρου οι οικονομικοί αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν, αξιολογούν και εμπιστεύονται ή όχι τα κεφάλαια τους με την μορφή μετοχών στις επιχειρήσεις αυτές. Στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης επιχειρείται η ανεύρεση κινήτρων και κριτηρίων τα οποία θα συμβάλλουν στην εναρμόνιση των επιχειρήσεων με το πλαίσιο της βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης ως μέσου που τις διευκολύνει να αντλήσουν κεφαλαία από την κεφαλαιαγορά τόσο για την πρόοδο των ιδίων των επιχειρήσεων όσο και για την πρόοδο της κοινωνίας. Με σκοπό να επιτευχθούν τα ως άνω απαραίτητο κρίνεται ο εντοπισμός και η ανάλυση των παραγόντων οι οποίοι συμβάλλουν αποφασιστικά στην διασταύρωση της μετοχικής αξίας με την περιβαλλοντική διαχείριση. Η παρούσα μελέτη δομήθηκε βάσει των προτύπων κατάρτισης ενός επιχειρησιακού σχεδίου (Business Plan) και διαχωρίστηκε σε δύο κύρια μέρη με επιμέρους κεφαλαία ως εξής : Στο πρώτο μέρος επιχειρείται η διείσδυση στο εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων με σκοπό να σκιαγραφηθεί ο τρόπος με τον οποίο μια επιχείρηση κτίζει την μετοχική αξία της. Αποτελείται από τρία επιμέρους κεφαλαία. -Το πρώτο κεφάλαιο περιγράφει την σχέση της περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας με την οικονομική αποδοτικότητα. Εδώ γίνεται μια λεπτομερής αναφορά που εξετάζει πώς αυτές οι δυο αντιφατικές κατά πολλούς έννοιες στ/ν πραγματικότητα σχετίζονται και εν τέλει αλληλοεπενεργούν με αμοιβαία ωφέλεια. -Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στην επιχειρησιακή περιβαλλοντική διαχείριση και αποτελεσματικότητα και πως αυτή συνδέεται με την εταιρική αξία. Στηρίζεται σε μια σειρά από υποθέσεις όπως, για παράδειγμα, ότι η μείωση του κινδύνου για την επιχείρηση σημαίνει μείωση του κόστους κεφαλαίου και αύξηση των ρευστών διαθεσίμων. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνουν τα διαθέσιμα κεφαλαία για επενδύσεις και κατά συνέπεια να γίνεται περισσότερο ελκυστική η μετοχή στους επενδυτές που υποθέτουμε ότι κρίνουν, βάσει ενός αναγνωρισμένου ελεγχομένου συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (I.S.O E.M.A.S), μετοχές με μεγαλύτερη ασφάλεια (χαμηλότερο κίνδυνο) και με καλύτερες προϋποθέσεις κερδοφορίας. - Στο τρίτο κεφάλαιο προσδιορίζεται το λειτουργικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης εμπλέκεται με την μετοχική αξία. Εκεί γίνεται μνεία για τον τρόπο με τον οποίο διαπλέκεται η μετοχική αξία και το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Το Δεύτερο μέρος αναφέρεται στην ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος της εταιρείας που σχετίζεται με την μετοχική αξία δηλαδή πώς αξιολογούν οι οικονομικοί αναλυτές και επενδυτές τις εταιρείες που εφαρμόζουν συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας. > Στο πρώτο κεφάλαιο, βασιζόμενοι στην έρευνα των James, Ρ. & Μ. Bennett & Α. Hughes, "Finance Stakeholders and Environmental Perfonnance" University of Bradford, Sustainable Publications, 1998 επιχειρείται η διάκριση των επενδυτών, των αναλυτών και των μετόχων με κριτήριο το ενδιαφέρον τους για την περιβαλλοντική διαχείριση και την μετοχική αξία. > Το δεύτερο κεφαλαίο αναφέρεται στα κριτήρια με τα οποία οι αναλυτές και επενδυτές μπορούν να προσδιορίσουν την απόδοση των μετοχών βασιζόμενοι σε συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. > Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για το πως οι επενδυτές και οι αναλυτές μπορούν να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους με γνώμονα την περιβαλλοντική διαχείριση. Έπειτα ένα κεφάλαιο το οποίο παρουσιάζει μια τελική άποψη για την σχέση περιβαλλοντικής διαχείρισης και μετοχικής αξίας και στη συνέχεια παρατίθεται ένα κεφάλαιο με εμπειρικά παραδείγματα που στηρίζονται σε αναφορές εταιρειών που εφαρμόζουν τις αρχές της περιβαλλοντικής διαχείρισης με παράλληλη παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους.