Η αρχιτεκτονική ενός εικονικού περιβάλλοντος εργασίας για το σχεδιασμό προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. - Γαβριλάκης, Κώστας (2015)
Η διατριβή αυτή παρουσιάζει τη δομή ενός μεθοδολογικού πλαισίου για τον σχεδιασμό προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), τόσο στην τυπική όσο και στην άτυπη/μη-τυπική εκπαίδευση. Η δομή αυτή έχει τη μορφή εικονικού περιβάλλοντος εργασίας που συνδέεται με το Διαδίκτυο και βασίζεται σε μια Βάση Δεδομένων που περιέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενός προγράμματος. Στόχος της διατριβής είναι η ανάλυση των επιμέρους βημάτων του περιβάλλοντος εργασίας και των συνδέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η θεωρητική θεμελίωση της μεθοδολογίας. Το εικονικό περιβάλλον εργασίας μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο ενός κόμβου διεθνούς εμβέλειας για την υποστήριξη και επικοινωνία των εκπαιδευτών, στη βάση μιας κοινής μεθοδολογικής προσέγγισης.