Οικονομική αξιολόγηση βιοποικιλότητας: μια εφαρμογή της μεθόδου εξαρτημένης αξιολόγησης στη νήσο Λέσβο - Αγοράκη, Φωτεινή - Στέργιος (2015)
Η θεματική που πραγματεύεται η παρούσα διατριβή είναι η οικονομική αξιολόγηση της βιοποικιλότητας και ειδικότερα η εφαρμογή της μεθοδολογίας εξαρτημένης αξιολόγησης στη Νήσο Λέσβο, για το υπό εξαφάνιση είδος της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Αρχικά αναλύονται οι απειλές και τα μέσα προστασίας του είδους και η σχετική επισκόπηση της βιβλιογραφίας στη συνέχεια αναπτύσσεται η μεθοδολογική προσέγγιση. Αποτιμάται μη παραμετρικά η αξία διατήρησης της μεσογειακής φώκιας για τα νοικοκυριά της Λέσβου στα 44,77 € ανά νοικοκυριό. Ένα στα δύο νοικοκυριά της Λέσβου διατίθεται να συνδράμει οικονομικά σε πρόγραμμα προστασίας της μεσογειακής φώκιας ώστε να επιτευχθεί η διαιώνιση του είδους. Φαίνεται ότι η χρήση της εξαρτημένης αξιολόγησης δύναται να αποτιμήσει αξιόπιστα την αξία της βιοποικιλότητας. Συμπεραίνεται ότι είναι απαραίτητες περιβαλλοντικές δράσεις προστασίας, ανάκαμψης και διατήρησης των πληθυσμών της μεσογειακής φώκιας και η εφαρμογή μεθόδων αξιολόγησης για την εκτίμηση των αξιών της βιοποικιλότητας ώστε να είναι δυνατή η χάραξη κεντρικής πολιτικής για τη διατήρησης της βιοποικιλότητας.