Σχέση ποικιλότητας γηγενών φυτικών ειδών και ειδών εισβολέων σε περιφερειακή κλίμακα: μια βιογεωγραφική μελέτη - Ψαλτόπουλος, Πασχάλης - Χρήστος (2015)
Το φαινόμενο των βιολογικών εισβολών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εμφάνισή τους διαταράσσει συχνά οικοσυστημικές διεργασίες με ποικίλες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τελικά στον άνθρωπο, τελικό αποδέκτη και διαχειριστή του πλανήτη. Στην παρούσα εργασία μελετώνται οι βιολογικοί εισβολείς που παρατηρούνται στο νησί της Κρήτης και η σχέση που έχουν με τον πλούτο των γηγενών ειδών και τις χρήσεις γης του νησιού. Τα αποτελέσματα φανερώνουν μία γενικά θετική σχέση αριθμού εισβολέων και γηγενών ειδών καθώς και των εισβολέων και των ανθρωπογενών χρήσεων γης. Επίσης εφαρμόστηκε ένα μοντέλο που φανερώνει το Ρυθμό Εισβολής του νησιού από ξενικά είδη, η οποία δείχνει ότι με την αυξηση της επιφάνειας αυξάνεται ο ρυθμός με τον οποίο εμφανίζονται νέα είδη. Αυτό πάντα είναι σε συνάρτηση του βαθμού ετερογένειας του τοπίου που προσφέρει διαφορετικά ενδιαιτήματα.