Οι γεωργικές επιδοτήσεις ως εργαλεία πολιτικής για την αειφορία: η περίπτωση των επιδοτήσεων της ελαιοκαλλιέργειας στο νομό Λέσβου - Παπαδημητρίου, Δήμητρα - Παναγιώτης (2015)
Η διπλωματική αυτή εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. Όσον αφορά στον σκοπό της Διπλωματικής εργασίας, διερευνήσαμε τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η άσκηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέσω της εφαρμογής του συστήματος των επιδοτήσεων, στο Νομό Λέσβου, σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Σε επίπεδο νομού επιλέχθηκαν οι κυριότερες επιδοτήσεις της ελαιοκαλλιέργειας, πραγματοποιήσαμε έρευνα και διατυπώσαμε ως υπόθεση εργασίας ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων εργαλείων πολιτικής, καθιστά την ελαιοκαλλιέργεια, ως τη λιγότερη βιώσιμη και την πιο επιρρεπή σε εγκατάλειψη. Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος της εγκατάλειψης καραδοκεί και ότι αν και κλονίζεται η οικονομική βιωσιμότητα ορισμένων ελαιώνων, αυτοί αποτελούν την κύρια καλλιέργεια στην περιοχή μελέτης, με το μεγαλύτερο ακαθάριστο εισόδημα και την μεγαλύτερη φυσική αξία. Οπότε, ένα σωστό πλαίσιο ολοκληρωμένης πολιτικής θα ήταν αναγκαίο, ώστε η ελαιοκαλλιέργεια να αποτελεί πρότυπο αειφόρου χρήσης γης.