Προσομοίωση της μορφολογικής αλλαγής της νήσου Χρυσή - Οικονόμου, Χρήστος - Μιχαήλ (2015)
Η αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη σε φυσικές αμόλυντες περιοχές οδηγεί στην διατάραξη της φυσικής ισορροπίας τους. Σε μερικές περιπτώσεις όπου η ισορροπία αυτή είναι πολύ εύθραυστη, όπως στο νησί της Χρυσής ( Ν.Α. Κρήτη) απαιτείται η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης. Η παρούσα μελέτη δημιούργησε ένα μοντέλο με σκοπό να εξομοιώσει τη δυναμική ισορροπία μεταξύ τριών βασικών στοιχείων του οικοσυστήματος: τους επισκέπτες, τη φυτοκάλυψη και την άμμο. Η εφαρμογή του μοντέλου επέτρεψε την εξέταση διαφορετικών σεναρίων ώστε να αποκαλυφθούν οι τάσεις οι οποίες διαμορφώνονται στο σύστημα. Καθίσταται μ’ αυτόν τον τρόπο δυνατή η τροφοδότηση κάθε διαχειριστικού σεναρίου με δεδομένα τα οποία θα συνεπικουρήσουν στη λήψη αποφάσεων.