Παραγωγή χαρτών οπτικής πυκνότητας αεροζόλ με τη χρήση δορυφορικών εικόνων ΝΟΑΑ ΑVHRR και κώδικα προσομοίωσης 6S - Καντζάς, Ευριπίδης-Παντελής - Α. (2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή περιγράφει την ολοκληρωμένη μεθοδολογία για την εξαγωγή του οπτικού βάθους των αεροζόλ (Aerosol Optical Depth-AOD) και του εκθέτη Angstrom με τη χρήση δορυφορικών εικόνων AVHRR και κώδικα προσομοίωσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα. Οι επιδράσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στο κλίμα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη προσδιορισμού και παρακολούθησης των ιδιοτήτων τους σε συνεχή χρονική βάση και με χαμηλό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό παρήχθει σε γλώσσα C++ πρόγραμμα που αυτοματοποιεί τόσο τη διαδικασία προετοιμασίας των εικόνων (βαθμονόμηση και μάσκες) όσο και εξαγωγής του AOD για το 1ο (0.58-0.68 μm) & 2ο (0.725-1.05 μm) κανάλι των δεκτών AVHRR/2 & AVHRR/3, καθώς και του εκθέτη Angstrom. Για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα των φωτομέτρων του συστήματος AERONET της NASA, που για τον δέκτη AVHRR/3 παρουσίασαν μία πολύ καλή συμφωνία των τιμών με μέση απόκλιση 0.02 και 0.016 για το 1ο & 2ο κανάλι αντίστοιχα.