Νήσος Λέσβος: ανάλυση ενεργειακών σεναρίων - Γαληνός, Σπύρος (2015)
Η αύξηση της ενεργειακής ζήτησης στο νησί της Λέσβου, δημιουργεί διάφορα προβλήματα καθώς το υπάρχον ενεργειακό σύστημα κρίνεται ανεπαρκές για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών, με αποτέλεσμα να αναμένονται σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης επιβάλει την ολιστική προσέγγιση του προβλήματος, με τη μέθοδο της Πολυκριτηριακής Ανάλυσης να θεωρείται από τις πλέον κατάλληλες για την επίτευξή της. Σκοπό της παρούσας διπλωματικής αποτελεί η εξέταση, με την μέθοδο της Πολυκριτηριακής Ανάλυσης PROMETHEE II, τριών εναλλακτικών σεναρίων που βρίσκονται υπό συζήτηση από τους λήπτες των αποφάσεων και την τοπική κοινωνία του νησιού, για την επίλυση του προβλήματος. Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε υπέδειξε σαν προτιμότερα σενάρια, τα δύο σενάρια που εμπεριέχουν αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αξιοποίηση των ΑΠΕ, μπορεί να αποτελέσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποτελώντας ταυτόχρονα και την τομή στις διαφορετικές προσεγγίσεις επίλυσης του προβλήματος που υπάρχουν από τις πολλαπλές ομάδες ενδιαφέροντος.