"ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΓΗΣ" - ΠΑΠΑΛΕΛΟΥΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (2015)
Η Ελληνική ιστορία ουδέποτε ήταν αυτούσια και μονόπλευρη. Πάντοτε εξεταζόταν συνδυαστικά, ανάλογα με το θέμα προβολής και μελέτης στο οποίο αναφερόταν. Μία από τις σημαντικές αλλά αφανείς γωνιές των ιστορικών πηγών, αποτελούν τα εγχώρια Ορθόδοξα μοναστήρια· κρήνες πολιτισμού, ιστορίας, ελπίδας και κοινωνικής ευμάρειας. Οι Ιερές Μονές στην Ελλάδα, ανέκαθεν βασίζονταν στη γη τους, όχι μόνο ως αιτία βασικής διατροφής και πνευματικής εμβαθύνσεως, αλλά και ως «προϊόν» εμπορικής ανταλλαγής με τον «έξω» κόσμο, οικονομικής αναπτύξεως, συμφωνιών με κράτος και ιδιώτες, αλλά και τουρισμού τελευταίως.Η ενασχολούμενη με το θέμα εργασία, αποσκοπεί στην αναδίφηση των δεδομένων που σχετίζονται με τη γη στην οποία έχει λόγο ο μοναχικός βίος, συνδυαζόμενη ταυτόχρονα με τη μακραίωνη ιστορία του φυσικού χώρου στον οποίο περιβάλλεται έκαστη η Ιερά Μονή. Ο σπουδαιότατος ρόλος που ασκεί το περιβάλλον στο μοναχικό βίο, ερμηνεύεται με τις άκρως παραδοσιακές —και συνάμα αποτελεσματικές— μεθόδους διαχειρίσεως της μοναστηριακής γης, διαγράφοντας πυλώνα παραδειγματισμού για την ανθρωπότητα. Η παρατήρηση ταύτη, αποσαφηνίζεται ανυπερθέτως από τις κοινοποιημένες δηλώσεις, οι οποίες προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των αναγκών της εργασίας.Η μεθοδολογία της συγκεκριμένης μελέτης βασίστηκε στις επιτόπου συναντήσεις με εκπροσώπους του μοναχισμού μετά συνεντεύξεων, παράλληλα με βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις σπάνιων παλαιών συγγραμμάτων, σε βιβλιοθήκες εξέχουσας ιστορικής σημασίας του χώρου.Από το συνδυασμό όλων των παραπάνω, παρουσιάζονται εν κατακλείδι τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη σύνθεση των αναλυόμενων ιστορικών όρων, εντός του φάσματος που διερεύνησε η παρούσα Διατριβή.