Οικολογία Αναπαραγωγής των Καλόγερων (Parus major)στο Πευκοδάσος της Λέσβου - Παναγοπούλου, Θωμαή-Μαρίνα - Κων/νος (2015)
Στην παρούσα εργασία έγινε μία μελέτη της αναπαραγωγική διαδικασίας του είδους Parus major ή όπως είναι γνωστό με την κοινή του ονομασία Καλόγερος. Η περιοχή μελέτης είναι στην Μικρή Λίμνη στο νησί της Λέσβου όπου και αναπαράγεται το εν λόγω είδος. Στόχος της έρευνας αυτής ήταν ο προσδιορισμός των κυριότερων παραμέτρων της αναπαραγωγικής διαδικασίας του είδους όπως: •Ο αριθμός αυγών ανά γέννα •Η ημερομηνία γέννησης του πρώτου αυγού •Η αναπαραγωγική επιτυχία και τέλος •Πραγματοποίηση δακτυλιώσεων σε νεοσσούςΣτην συνέχεια έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με προηγούμενη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί για τον ίδιο πληθυσμό την περίοδο του 1998-2000 από τον Τ. Θεοφανέλλη.Τα αποτελέσματα που βρήκαμε μας υποδεικνύουν ότι τόσο ο αριθμός των αυγών, όσο και το ποσοστό αναπαραγωγικής επιτυχίας ήταν ιδιαίτερα υψηλά, το οποίο είναι συνεπές και με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών. Αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω πληθυσμός έχει εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς αναπαραγωγής (τους υψηλότερους στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Θεοφανέλλη) σταθερά κατά την τελευταία δεκαετία.