Βιοποικιλότητα ακραίων περιβαλλόντων : η περίπτωση των ιαματικών λουτρών της Λέσβου - Μαρσώνη, Τριανταφυλλιά (2015)
Η παρούσα εργασία είχε ως στόχο την ανίχνευση μικροοργανισμών από ακραία περιβάλλοντα, πιο συγκεκριμένα από της θερμές πηγές της Λέσβου που χρησιμοποιούνται και ως ιαματικές, καθώς και την εξαγωγή συμπερασμάτων για την κατάσταση της βιοποικιλότητας. Υπάρχουν της θερμές πηγές στην Ελλάδα λόγω του ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται σε μια γεωλογικά ενεργή περιοχή. Τα ακραία περιβάλλοντα είναι σταθερά και χαρακτηρίζονται από φυσικές και χημικές συνθήκες που αγγίζουν τα όρια εντός των οποίων της οργανισμός μπορεί να επιβιώσει. Οι ακραιόφιλοι οργανισμοί δεν ανέχονται απλά το ακραίο περιβάλλον στο οποίο ζουν, αλλά το απαιτούν για την ανάπτυξή τους, και μπορούν να θεωρηθούν ως μοντέλα πρωτόγονων μορφών ζωής , χρήσιμων στην εφαρμοσμένη έρευνα. Οι μικροοργανισμοί και πιο συγκεκριμένα τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για ένα μεγάλο αριθμό διαδικασιών στο γήινο οικοσύστημα και θέματα που αφορούν τη διατήρησή της χρήζουν της της προσοχής. Οι θερμόφιλοι μικροοργανισμοί έχουν προσελκύσει το μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον συγκριτικά με της υπόλοιπους ακραίους μικροοργανισμούς λόγω των δομικών ένζυμων των οποίων διαθέτουν. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του εργαστηριακού μέρους της διπλωματικής έγινε προσπάθεια ανίχνευσης βακτηριακών στελεχών, αλλά και στελεχών των Αρχαίων. Αν και δεν πάρθηκαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, υπάρχει αισιόδοξο κλίμα για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της μεθοδολογίας.