«Θεωρητικές αναλύσεις και προτάσεις (αξιολόγηση) για ενεργειακή αναβάθμιση στο κτιριακό κέλυφος ενός μουσείου (περίπτωση μουσείου Σιγρίου – νήσου Λέσβου)» - ΓΟΥΜΠΙΔΕΝΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (2015)
Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης είναι ένας από τους αποδοτικότερους οικονομικά τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η ευρωπαϊκή ένωση έθεσε ως στόχο για το έτος 2020 την εξοικονόμηση της πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό 20%, θέλοντας έτσι να τονίσει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η εξοικονόμηση ενέργειας στην ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα. Η επίτευξη του παραπάνω στόχου θα προέρθει μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος αποτελώντας ουσιαστικά κύρια προτεραιότητα της ευρωπαϊκής αλλά και της εθνικής ενεργειακής πολιτικής όπως και αναφέρεται στις παρακάτω οδηγίες: οδηγία 2002/91/ΕΚ, οδηγία 2010/31/ΕΕ, νόμος 3661/19.05.08. Με αφορμή αυτό το γεγονός η παρούσα διπλωματική εργασία θέλει να καταλήξει στην κατάθεση προτάσεων και στην αξιολόγηση αυτών και οι οποίες θα επιτυγχάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου – μουσείου μέσω της γεωμετρικής μοντελοποίησης του.