Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης σε Ελλάδα & Ισπανία - Συγκριτική Επισκόπηση - Παπαγεωργίου, Ειρήνη - Ελένη - Ιωάννης (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την σύγκριση δύο κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Ισπανίας, όσον αφορά την ανταπόκριση τους στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ). Αρχικά γίνεται μια αναφορά στην εξέλιξη της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης στην Ευρώπη και την σχετική Ευρωπαϊκή Σύσταση (2002/413/ΕΚ). Με την βοήθεια των Case Studies σχετικά με την ΟΔΠΖ των δύο χωρών από την διαδικτυακή βάση δεδομένων του OURCOAST, αλλά και κάποιων επιπλέον επιμέρους στοιχείων, εξετάζεται η ανταπόκριση των δύο χωρών, προκειμένου να εντοπιστεί η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, αλλά και τυχόν αδυναμίες. Παράλληλα, γίνεται μια σύγκριση μεταξύ των δεδομένων για τις δύο χώρες, προκειμένου να διαπιστωθούν τα κοινά στοιχεία και οι διαφορές τους όσον αφορά την ΟΔΠΖ. Έπειτα από την σύνθεση και μελέτη των παραπάνω στοιχείων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις σχετικές δράσεις και ενέργειες λαμβάνουν χώρα, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τον βαθμό ανταπόκρισής τους αλλά και τον τρόπο προσέγγισης. Επιπροσθέτως, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία, αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες στην εφαρμογή και την συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Σύσταση.