Εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας των υδάτων του ποταμού μόνιμης ροής Μουσέλα, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60 για τα εσωτερικά επιφανειακά ύδατα. - Αντωνάκη, Ιωάννα - Γεώργιος (2015)
Κατά τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείτε μία συντονισμένη προσπάθεια χαρακτηρισμού –αξιολόγησης, αλλά και αποκατάστασης πολλών υδάτινων σωμάτων, με στόχο την επαναφορά της πρότερης φυσικοχημικής και βιολογικής τους ποικιλότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλλε αποφασιστικά η έκδοση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό, (WFD 2000/60), η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την εφαρμογή συγκεκριμένης μεθοδολογίας για την αποτύπωση της «οικολογικής κατάστασης» των υδρολογικών λεκανών της χώρας μας, αλλά και την εξασφάλιση ενός «καλού επιπέδου οικολογικής ποιότητας» στις σημαντικότερες λεκάνες απορροής έως το 2015. Η εν λόγω εργασία αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια κατάταξης του αποστραγγιστικού δικτύου του ποταμού Μουσέλα σε κλάσεις οικολογικής ποιότητας σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο 2000/60. Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης μελέτης επελέγησαν δύο σταθμοί δειγματοληψίας βενθικής μακροασπόνδυλης πανίδας. Ο πρώτος σταθμός δειγματοληψίας (M Up ) αποτελεί το σταθμό αναφοράς, ενώ ο δεύτερος σταθμός (M Down), αποτελεί το σταθμό που δέχεται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από ρύπανση οργανικού τύπου. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν κατά τους μήνες Οκτώβριο, Ιανουάριο και Μάιο προκειμένου να αποτυπωθούν οι διακυμάνσεις στην πανιδική σύσταση ανάλογα με την εποχή που διενεργήθηκε η δειγματοληψία. Για την κατάταξη του ποταμού Μουσέλα σε κλάσεις οικολογικής ποιότητας χρησιμοποιήθηκαν δείκτες ποικιλότητας καθώς και βιολογικοί δείκτες. Από τα αποτελέσματα όπως αυτά προέκυψαν από την εφαρμογή των εν λόγω δεικτών εξήχθη το συμπέρασμα ότι ο ποταμός Μουσέλας είναι ένα υδατικό σύστημα υπό διαταραχή και διακρίνεται για την «μέτρια οικολογική του ποιότητα». Με δεδομένη την απαίτηση της Κοινότητας για επίτευξη «καλής οικολογικής κατάστασης» μέχρι το 2015, η λεκάνη απορροής του Μουσέλα χρήζει ανάγκης διαχείρισης από τους αρμόδιους φορείς.