Κόστος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Τομείς: στάθμη της θάλασσας, υδάτινοι πόροι, γεωργία - Αθανασιάδου, Μαρία - Ευστράτιος (2015)
Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου θέτει μια από τις μεγαλύτερες σφαιρικές περιβαλλοντικές απειλές για τις σημερινές γενεές και ακόμα περισσότερο για τις μελλοντικές. Υπάρχει μια επιστημονική συναίνεση ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, μέσω των οποίων τα αέρια του θερμοκηπίου εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, αλλάζουν το κλίμα μας (IPCC, 2001a). Η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να επιφέρει ζημίες στην οικονομία, με εκτιμήσεις, κατά μέσον όρο, 2% του ΑΕΠ (IPCC, 2001b) μέχρι το 2100 και ίσως πολύ υψηλότερες ζημίες μετέπειτα. Συνεπώς, είναι σημαντικό να σχεδιαστούν αποδοτικές μακροπρόθεσμες πολιτικές για το κλίμα. Υπάρχουν δύο κύριες επιλογές που ένα έθνος έχει για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αρχικά μπορεί να προσπαθήσει να περιορίσει την αλλαγή του κλίματος μειώνοντας την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου ή την εκμετάλλευση κοιτασμάτων του άνθρακα. Αυτό αναφέρεται ως μετριασμός (mitigation). Η άλλη επιλογή είναι η προσαρμογή (adaptation). Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στο φυσικό περιβάλλον εστιάζοντας κυρίως στους τομείς στάθμη της θάλασσας, υδάτινοι πόροι και γεωργία. Ο κύριος άξονας όπου θα βασιστεί η εργασία θα είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αλλά και το κόστος προσαρμογής καθώς φαίνεται ότι η λήψη μέτρων σήμερα οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση των φυσικών μεταβολών, αλλά και στην αποδοτικότερη οικονομικά λύση αφού θα προλάβει τα αποτελέσματα των τεράστιων υλικών καταστροφών. Το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων και των αποτελεσμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την συγγραφή, έχουν αντληθεί από την έκθεση της ΕΜΕΚΑ.