Εφαρμογή των οδηγιών για τους οικοτόπους και τη βιοποικιλότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ: αποτελεσματικότητα της περιβαλλοντικής διοίκησης - Γιαλελή, Μαρία - Κωνσταντίνος (2015)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε στην πρόκληση της προστασίας της Βιοποικιλότητας με τη δημιουργία του δικτύου Natura 2000, το οποίο προέκυψε από τις δύο Οδηγίες: την 79/409/ΕΟΚ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών και την 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι η διερεύνηση της στρατηγικής του Natura 2000 μέσω του ελέγχου της αποτελεσματικότητας της πορείας και του βαθμού εφαρμογής των δύο οδηγιών από την κρατική διοίκηση των Κρατών Μελών (ΚΜ) της ΕΕ. H διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής των οδηγιών του Natura 2000 επιχειρείται μέσω του εντοπισμού δικαστικών προσφυγών και αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στο Natura 2000 κατά ΚΜ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU 27). Αυτά τα στοιχεία αναλύθηκαν με τη μέθοδο της Ανάλυσης Περιεχομένου, τοποθετήθηκαν σε μία Βάση Δεδομένων και με τη χρήση Περιγραφικής Στατιστικής για τη δημιουργία πινάκων και γραφημάτων, χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων σχετικά με το βαθμό εφαρμογής των οδηγιών, ούτως ώστε να αναδειχθούν τα κενά της στρατηγικής των ΚΜ στην υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διατήρηση. Σε μια προσπάθεια γεφύρωσης της Νομοθεσίας με την Οικολογία, προσεγγίστηκε η δημιουργία ενός εργαλείου ελέγχου/παρακολούθησης της εφαρμογής των οδηγιών για τους οικοτόπους και τη βιοποικιλότητα και την αποτελεσματικότητα της περιβαλλοντικής διοίκησης.