ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ - ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΧΑΗΛ - ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (2015)
Πολλές έρευνες έχουν περιγράψει τα αποτελέσματα της αστικοποίησης στη σύνθεση των ειδών, υποδεικνύοντας ότι η αυξανόμενη αστικοποίηση των περιοχών οδηγεί σε μια ισχυρή ανάπτυξη της βλάστησης τύπου horticultural, η οποία είναι η κύρια πηγή ξενικών και ειδών εισβολέων.Στην παρούσα έρευνα γίνεται προσπάθεια καταγραφής των ξυλώδων ειδών στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους πρασίνου στην περιοχή της Μυτιλήνης, της Καλλονής και των Παμφύλλων, για το νησί της Λέσβου, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας Βάσης Δεδομένων, στην οποία συγκεντρώνονται κάποια περιγραφικά στοιχεία των ειδών, όπως είναι η κατάσταση του είδους (γηγενή/ξενικά), τα λειτουργικά χαρακτηριστικά καθώς και το αν αντικατοπτρίζουν κάποια πολιτισμική αξία ή όχι, όπου μέσω αυτών των χαρακτηριστικών, τα φυτικά είδη παρουσιάζουν «την προδιάθεση» να είναι περισσότερο επιθυμητά για εγκατάσταση στους χώρους πρασίνου.Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι για το νησί της Λέσβου, με βάση τη λειτουργική μορφή των ειδών, τα καρποφόρα δέντρα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ τα ξενικά είδη είναι αυτά που κυριαρχούν συνολικά. Τέλος, είδη που η παρουσία τους δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτισμική αξία, φαίνεται από τα αποτελέσματα να σκιαγραφούν την εικόνα της σύνθεσης των ειδών.Τέτοιες έρευνες αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς διαχειρίζεται το περιβάλλον σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες θα μπορούν να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό πολιτικών γύρω από την αστική ανάπτυξη, συνεισφέροντας σε προσπάθειες διαχείρισης και διατήρησης της φύσης σε επίπεδο πόλης, έχοντας ως γνώμονα τις έννοιες της οικολογικής ιδιαιτερότητας, αειφορίας, ποικιλότητας και διατήρησης των αστικών ενδιαιτημάτων.