Κλιματική αλλαγή και αμπελοκαλλιέργεια στην Ελλάδα - Κουφός, Γεώργιος - Χαράλαμπος (2015)
Η συγκεκριμένη εργασία μελετά τη μεταφορά του σταδίου του τρύγου ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Συλλέχθηκαν κλιματικά και αμπελουργικά δεδομένα για τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας (Λήμνος, Σάμος, Αγχίαλος και Νεμέα) και διερευνήθηκε η επίπτωση των θερμοκρασιακών διακυμάνσεων στην καλλιέργεια του φυτού Vitis vinifera, L. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ένα σύνολο μεταβλητών που αφορά στη θερμοκρασία (Tmean, Tmax, Tmin), στη βροχόπτωση, στις βαθμοημέρες ανάπτυξης, στα ακραία καιρικά φαινόμενα (>35οC, <0oC) και σε κάποιες περιπτώσεις στην υγρασία και στην ταχύτητα ανέμου, προκειμένου να αναλυθούν οι σχέσεις του κλίματος με τις ημερομηνίες τρύγου και το Baume. Τα αποτελέσματα δείχνουν μεγαλύτερη συστηματική διαφοροποίηση του κλίματος στη νησιωτική απ’ ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα νησιά, έδειξαν θερμότερες περιόδους ανάπτυξης και μεγαλύτερη αύξηση στην Tmax, Tmin και στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τέλος, το γεγονός ότι δεν μπορούμε να εξάγουμε με βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι ο τρύγος συνδέεται περισσότερο με τη θερμοκρασία ή με τις προτιμήσεις των καταναλωτών, δείχνει να οφείλεται στη διάσταση και τη σημασία της έννοιας terroir.