Ο οικολογικός ρόλος των νεκρών ιστάμενων κορμών και οι πρακτικές διαχείρισης τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας - Καρασταμάτης, Σταμάτης - Ιωάννης (2015)
Οι νεκροί ιστάμενοι κορμοί, αποτελούν τμήμα των δασικών οικοσυστημάτων, συμβάλλοντας τόσο στις οικολογικές λειτουργίες τους, όσο και στην διατήρηση της βιοποικιλότητας παρέχοντας ιδιαίτερα ενδιαιτήματα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι, μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, να επισημανθεί η σημαντικότητα της ύπαρξης αλλά και της διαχείρισης των νεκρών ιστάμενων κορμών στα δασικά οικοσυστήματα. Μεταξύ των βασικότερων ευρημάτων της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, είναι η παροχή κατάλληλων ενδιαιτημέτων για την ορνιθοπανίδα, τις νυχτερίδες, τα μικρά θηλαστικά αλλά και τα έντομα, καθώς και το ότι η απομάκρυνση των νεκρών ιστάμενων κορμών σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό και την υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων είναι η πιο άμεση απειλή για τα παραπάνω είδη. Τα ευρήματα αυτά, η αποδοχή και αναγνώριση του νεκρού ξύλου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ως δείκτη της φυσικότητας των δασικών οικοσυστημάτων καθώς και τα πολύ χαμηλά ποσοτικά επίπεδα νεκρών ιστάμενων κορμών και νεκρού ξύλου στα διαχειριζόμενα Ευρωπαϊκά δάση συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας, υποδεικνύουν την αναγκαιότητα μείωσης των δασοκομικών παρεμβάσεων, την κατάλληλη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και τη λήψη κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων για τη διατήρηση των ειδών που εξαρτώνται από το νεκρό ξύλο.