Διατήρηση απειλούμενων πληθυσμών σε κατακερματισμένο τοπίο - Αξή, Φανή (2015)
Τα άτομα των φυσικών πληθυσμών, λόγω, κυρίως, των ανθρωπίνων παρεμβάσεων, αναγκάζονται πολλές φορές να διαβιούν σε κατακερματισμένο περιβάλλον. Ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων οδηγεί συχνά σε απομόνωση των τοπικών πληθυσμών και συρρίκνωση του μεγέθους τους με συνέπεια την αυξημένη πιθανότητα εξαφάνισης τους. Στην παρούσα εργασία, δείξαμε, με τη βοήθεια μαθηματικού μοντέλου, ότι ο ρόλος του κατακερματισμού στην εξαφάνιση των ειδών είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που εξαρτάται από την αλληλεπίδραση παραμέτρων του τοπίου (όπως η ποιότητα του χώρου που περιβάλλει τα κατάλληλα για τη διαβίωση των ειδών ενδιαιτήματα και την απόσταση ανάμεσα στα ενδιαιτήματα), και πληθυσμιακών παραμέτρων, (όπως ο εγγενής ρυθμός αύξησης, το πληθυσμιακό μέγεθος και ο ρυθμός διασποράς). Επίσης, διερευνήσαμε τις συνθήκες, που πρέπει να πληρούν διαχειριστικές πρακτικές που σκοπεύουν στην βελτίωση της συνεκτικότητας των πληθυσμών (όπως η παρεμβολή ενδιαιτημάτων στο εσωτερικό του ακατάλληλου περιβάλλοντα χώρου), ώστε να είναι αποτελεσματικές. Η διαχείριση των κατακερματισμένων πληθυσμών καλείται, λοιπόν, να λάβει υπόψη της την αλληλεπίδραση των όλων των προαναφερθέντων παραγόντων ώστε να διαφυλαχθεί το εξελικτικό δυναμικό των απειλούμενων πληθυσμών.