Ελληνική ύπαιθρος και οικονομικοί μετανάστες: τέσσερις εμπειρικές έρευνες σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας - Αυγουστινάκη, Βιργινία - Εμμανουήλ (2015)
Η παρούσα εργασία διερευνά τους τρόπους που αντιμετωπίζουν οι αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τις προκλήσεις της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, το κατά πόσον η υφιστάμενη διάρθρωση των νοικοκυριών και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τούς παρέχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις αυτές, καθώς και το αν και με ποιους τρόπους μπορούν να συνεισφέρουν οι οικονομικοί μετανάστες που διαμένουν στην ελληνική ύπαιθρο στον σκοπό αυτό, βασιζόμενη σε τέσσερις εμπειρικές έρευνες σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Εργαλεία περιγραφικής στατιστικής και η μέθοδος της Διωνυμικής Λογιστικής Παλινδρόμησης χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα προαναφερθέντα ερωτήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της στατιστικής επεξεργασίας, οι αρχηγοί αναζητούν τη λύση στα προβλήματα της εκμετάλλευσής τους στην ίδια την οικογένεια και όχι σε εξωγενείς παράγοντες, με εμφανή σημάδια έλλειψης δυναμισμού στις επιλογές τους, παρά το γεγονός ότι η δομή του νοικοκυριού και της εκμετάλλευσης δεν αποτελούν εμπόδιο στην ανάληψη πιο δυναμικών πρωτοβουλιών. Επιπλέον, διαφαίνεται μια σημαντική πρόοδος των αλλοδαπών προς την εδραίωσή τους στην αγορά εργασίας με την απόκτηση δεξιοτήτων που τους καθιστούν ανταγωνιστικούς και λόγω της ποιότητας της δουλειάς που παρέχουν και όχι μόνο λόγω του χαμηλού κόστους απασχόλησής τους.