Μελέτη αγροτοδασικών πυρκαγιών στα νησιά Λέσβο και Σάμο για την περίοδο 2000- 2010: υπάρχουν πρότυπα που τις εξηγούν; - ΚΥΡΚΟΥ, ΟΥΡΑΝΙΑ - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (2015)
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει βιώσει πολλές καταστροφικές πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία, λόγω του παρατεταμένου ζεστού και ξηρού καλοκαιριού και της ύπαρξης δυνατών ανέμων. Για τη σωστή καταπολέμηση και πρόληψη πυρκαγιών, πρέπει ουσιαστικά να συνδυάζεται η έρευνα των αιτιών εμφάνισης των πυρκαγιών καθώς και οι συνθήκες που μετατρέπουν ένα τοπίο σε πυρόπληκτο (βλάστηση, μετεωρολογικοί παράγοντες, κλπ). Η περίπτωση των νησιών Λέσβου και Σάμου, είναι ιδιαίτερα αξιόλογη προς διερεύνηση, καθώς τα δυο νησιά βίωσαν αρκετές πυρκαγιές το διάστημα των ετών 2000-2010. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθεί η συχνότητα εμφάνισης πυρκαγιών ανά χρήση γης, η διάρκεια κατάσβεσης και το μέγεθος της καμένης έκτασης καθώς και η επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούσαν τις ημέρες εκδήλωσης των πυρκαγιών. Η μεθοδολογία της συγκεκριμένης μελέτης βασίστηκε στην επεξεργασία των πρωτογενών δεδομένων των αγροτοδασικών πυρκαγιών σε συνδυασμό με τα στοιχεία των μετεωρολογικών συνθηκών που αφορούν μέσες τιμές θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και ταχύτητας ανέμου.