Αναγνώριση των βασικών χαρακτηριστικών των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. - Κοντάρας, Βασίλης (2015)
Το ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον, για την εξάλειψη των ανισοτήτων, της φτώχειας και της βίας από τον πλανήτη μας, για την εξασφάλιση της ειρήνης, για την διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, για την διάσωση του πολιτισμού μας και την επιβίωσή μας, δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν σταματήσουμε να υποκρινόμαστε στον ίδιο μας τον εαυτό. Πρέπει πρώτα να κάνουμε την δική μας ενδοσκόπηση να αποκτήσουμε εμείς τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα της μικρής κοινωνίας του σπιτιού μας, της οικογένειας, και στην συνέχεια να ψάξουμε να βρούμε τον διπλανό μας για να συν-ζητήσουμε μαζί του για βιώσιμες λύσεις στο μικρό άμεσο περιβάλλον μας, στην γειτονιά μας και στον κόσμο μας. Δεν έχουμε έλλειψη μέσων για την επίτευξη της αειφορίας. Έχουμε έλλειψη παιδείας και μάλιστα περιβαλλοντικής παιδείας. Αν κοιτάξουμε τον κόσμο μας με αυτό το πρίσμα τότε θα κατανοήσουμε τον ρόλο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Τα Κέντρα περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μπορούν να συνδέσουν την πραγματικότητα του μικρού μας καθημερινού χώρου με την παγκόσμια επιστημονική γνώση. Μπορούν με την εμπειρία που ήδη κατέχουν και την δυναμική που αναπτύσσουν στην Ελλάδα να ενώσουν τους ανθρώπους, και να τους δώσουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να οραματιστούν, να σχεδιάσουν το αύριο και να δουλέψουν για έναν βιώσιμο, ελπιδοφόρο και πιο ειρηνικό και ανθρώπινο κόσμο.