Διερεύνηση σχέσης μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ποιότητας για τους νομούς της Ελλάδας. - Γαγάτση, Ελένη (2015)
Η παρούσα εργασία αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης της τάσης που χαρακτηρίζει το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας και αυτό της περιβαλλοντικής ποιότητας για το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας. Για τη διερεύνηση του ζητήματος, επιλέχθηκαν σαν μελέτες περίπτωσης τα διοικητικά όρια των 52 Ελληνικών νομών. Εναρκτήριο έναυσμα για το προβληματισμό πάνω στην δεδομένη σχέση είναι η Περιβαλλοντικής Καμπύλης Kuznets (EKC). Σύμφωνα με το συγκεκριμένο οικονομικό εργαλείο, η σχέση εισοδήματος-περιβαλλοντικής ποιότητας είναι αρχικά αρνητική και στην συνέχεια από ένα κατώφλι και μετά, μετατρέπεται σε θετική εξαιτίας της αυξανόμενης λόγω εισοδήματος ζήτησης για περιβαλλοντική ποιότητα. Τα οικονομικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι δείκτες ευημερίας για κάθε νομό που αντλήθηκαν από πίνακες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπως αυτοί παρουσιάζονται στο ετήσιο περιοδικό «Επιλογή». Αναφορικά στα περιβαλλοντικά δεδομένα, λόγω έλλειψης συστηματικής καταγραφής στοιχείων για το περιβαλλοντικό σύστημα όπως ο αριθμός ειδών στα Ελληνικά οικοσυστήματα, η αξιολόγηση του δείκτη περιβαλλοντικής ποιότητας έγινε με βάση τον θεσμό των προστατευόμενων περιοχών όπως αυτές ορίζονται από το εθνικό και διεθνές καθεστώς προστασίας (ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000). Έπειτα από την διαδικασία αναγωγής των δεδομένων σε επίπεδο νομού, εφαρμόστηκε η στατιστική επεξεργασία του δείγματος μέσω του στατιστικού πακέτου SPSS 10.0 ενώ μία επιπλέον χωρική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.) δια μέσου του λογισμικού Arc View 3.2. Στα πλαίσια της μεθόδου ανάλυσης των παραμέτρων, εξετάστηκαν επίσης η επιρροή του παράγοντα απομόνωσης των υπό εξέταση περιοχών, όπως επίσης και αυτή της πληθυσμιακής έντασης. Τα τελικά αποτελέσματα , παρότι δεν καταδεικνύουν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ επιπέδου οικονομικής ευμάρειας και περιβαλλοντικής ποιότητας, δείχνουν ότι η Περιβαλλοντική Καμπύλη Kuznets υφίσταται, παρότι ο Ελληνικός χώρος βρίσκεται σε ένα αρχικό επίπεδο ανάπτυξης και των δύο αυτών μεταβλητών.