Κατανομή, πληθυσμιακή πυκνότητα και επιλογή ενδιαιτήματος του τουρκοτσοπανάκου (SITTA KRUEPERI) στη Λέσβο. - Κακαλής, Ελευθέριος (2015)
Ο Τουρκοτσοπανάκος αποτελεί ενδημικό είδος της Μεσογείου με γεωγραφική εξάπλωση στην Τουρκία (κυρίως στην Μ. Ασία), Γεωργία και Ρωσία (Καύκασος). Στην Ελλάδα απαντάται στο νησί της Λέσβου και είναι ο μοναδικός πληθυσμός του είδους στην Ελληνική επικράτεια Η κατανομή, η πυκνότητα του πληθυσμού καθώς και η επιλογή ενδιαιτήματος του Τουρκοτσοπανάκου Sitta krueperi ήταν το αντικείμενο της παρούσας εργασίας στα δάση τραχείας πεύκης στο νησί της Λέσβου. Το είδος ήταν παρόν σε όλη την έκταση της περιοχής μελέτης. Η μέση πυκνότητα του πληθυσμού στο νότιο τμήμα του δάσους εκτιμήθηκε 0,81 ενήλικα άτομα/10 ha, ενώ στο κεντρικό και βόριο τμήμα του δάσους ήταν 0,50 άτομα/10 ha. Ο συνολικός εκτιμώμενος πληθυσμός ανέρχεται σε 500 έως 800 άτομα στην περιοχή μελέτης. Η επιβίωση του είδους εξαρτάται από συστάδες τραχείας πεύκης με ύπαρξη νεκρών ιστάμενων δέντρων, στους οποίους φωλιάζει. Πέρα από την αξία των νεκρών ιστάμενων δέντρων, η αφθονία του είδους σχετίζεται με την ετερογένεια της δομής της βλάστησης και τα άκρα του δάσους όπου παρατηρήθηκαν τα περισσότερα άτομα. Ο Τουρκοτσοπανάκος δείχνει να αποφεύγει τις θέσεις με πυκνή και ψηλή βλάστηση στον υπόροφο του δάσους. Η σημερινή διαχείριση του δάσους, η οποία επιτρέπει την απομάκρυνση των νεκρών δέντρων, απειλεί την επιβίωση του είδους. Οι νεκροί κορμοί που ξεπερνούν τα 3 μέτρα ύψος θα πρέπει να διατηρούνται στο δάσος κατά την διάρκεια των υλοτομικών εργασιών.