Διερεύνηση δυνατοτήτων εφαρμογής προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους βοτανικούς κήπους - Πασπαλιάρη, Μαρία (2015)
Η παρούσα εργασία ερευνά το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Βοτανικοί Κήποι στην εφαρμογή Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τόσο στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος όσο και σε δραστηριότητες διά βίου εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό, γίνεται μια σύντομη αναφορά στην ιστορική εξέλιξη των Βοτανικών Κήπων (ΒΚ) και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ξεχωριστά, αλλά και στη μέχρι τώρα συνεισφορά των Βοτανικών Κήπων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Εξετάζονται οι μέθοδοι της τυπικής ΠΕ, η δυνατότητα εφαρμογής τους στους ΒΚ και αναφέρονται επιτυχημένα παραδείγματα. Εκτενώς εξετάζεται η Περιβαλλοντική Διερμηνεία (ΠΔ), η οποία αποτελεί την ιδανική τεχνική για να περάσει κανείς το «μήνυμα» σε προγράμματα ΠΕ σε οργανισμούς όπως οι ΒΚ, οι ζωολογικοί κήποι, ενυδρεία, πάρκα κ.λπ., καθώς και οι αρχές σχεδίασης και εφαρμογής ενός προγράμματος ΠΔ γενικά και σε ΒΚ ειδικότερα. Στη συνέχεια, αξιολογούνται οι δυνατότητες των ΒΚ να εφαρμόσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, και ειδικά στην ΠΕ, καθώς και οι δυσκολίες/προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κήποι στην πλήρη αξιοποίηση της πολύτιμης ιδιαιτερότητάς τους στην εκπαίδευση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών. Καταλήγοντας, αναγνωρίζεται ότι οι ΒΚ μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπαίδευση τόσο των πολιτών όσο και των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα, έτσι ώστε αυτοί όχι μόνο να υιοθετήσουν περιβαλλοντικά βιώσιμες στάσεις και συμπεριφορές αλλά και να συνεχίσουν να εξερευνούν και να αναπτύσσουν τη σχέση τους με το περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.