Επιστημονική έμφαση και ανάγκες της πολιτικής στην οικολογία : βιοποικιλότητα, αγαθά, υπηρεσίες. - Φλεβάρης, Ευστάθιος (2015)
Ο τρέχον ανθρωπογενής ρυθμός εξάλειψης των ειδών διαφαίνεται πως θα έχει ευρείας κλίμακας οικολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Η επιστημονική κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες και να προσαρμόσει τη μεθοδολογία της και τα κριτήρια αναζήτησης της αλήθειας ως βασική οντότητα ενός πολύπλοκου κοινωνικό-πολιτικού συστήματος. Η λειτουργική θέση της επιστήμης της οικολογίας αναδεικνύεται από τη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των ασκούντων πολιτικής. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να μεταβιβάζει αποτελεσματικά την εξειδικευμένη γνώση στους πολιτικούς. Οι οικολογικές πειραματικές μελέτες προς αναζήτηση μίας μηχανιστικής σχέσης μεταξύ βιοποικιλότητας και οικοσυστημικών υπηρεσιών εκφράζει τη δυναμική της οικοσυστημικής οικολογίας να αποκριθεί στις επιστημολογικές προκλήσεις και παράλληλα να ικανοποιήσει τις νέες κοινωνικές ανάγκες.