Εκτίμηση ρύπανσης από πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες στη Λέσβο. - Βουσδούκας, Μιχάλης (2015)
Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες είναι ενώσεις τοξικές και επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Παράγονται κυρίως κατά τις διάφορες διεργασίες καύσεων και είναι αλληλένδετες με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Γενικά είναι πολύ δύσκολη η αποτροπή της έκθεσης σε ΡΑΗ, είναι όμως σημαντικό αυτή να μην υπερβαίνει κάποιες επικίνδυνες τιμές. Στην παρούσα μελέτη γίνεται μια εκτίμηση των εκπομπών ΡΑΗ στη Λέσβο, βασισμένη στους συντελεστές εκπομπής των πιθανών πηγών και διάφορα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα. Από την διαδικασία προέκυψε ότι η βασική πηγή ΡΑΗ στη Λέσβο είναι ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, που λειτουργεί με υγρά καύσιμα. Η καύση υγρών καυσίμων εκτιμάται και σαν η κυριότερη πηγή στο νησί. Στον δήμο Μυτιλήνης εντοπίζονται το 67% των συνολικών εκπομπών της Λέσβου, μια και σε αυτόν φιλοξενούνται οι κυριότερες πηγές, όπως ο σταθμός της ΔΕΗ, ο αερολιμένας και ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων και των δραστηριοτήτων του νησιού.