Οικονομική ανάλυση του συστήματος διαχείρισης απορριμάτων σε δήμους της νήσου Λέσβου για το 2000. - Κουρής, Σπύρος (2015)
Η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων), αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα σε διεθνές επίπεδο, καθώς η διάθεσή τους συνιστά ένα από τα πλέον οξυμένα προβλήματα των πόλεων, τόσο στις προηγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και η ανάπτυξη της τεχνολογίας παγκόσμια, είχαν σαν άμεση συνέπεια την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας των στερεών απορριμμάτων και τη διαφοροποίηση της σύνθεσής τους. Η συνεχής αύξηση της παραγωγής απορριμμάτων, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επικινδυνότητά τους για τη δημόσια υγεία, καθώς και το ενδιαφέρον του κοινού για περιβαλλοντικά ζητήματα, οδήγησαν στην προσπάθεια των αρμόδιων φορέων για ολοκληρωμένη διαχείριση στον τομέα των αστικών στερεών αποβλήτων. Ο κύριος σκοπός της παρούσης εργασίας, είναι να δώσει πληροφορίες, μέσα από πρωτογενή έρευνα, σχετικά με το κόστος του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, για κάθε Δήμο της Ν. Λέσβου που επιλέχθηκε, καθώς και να συγκριθούν οι Δήμοι μεταξύ τους, για το έτος 2000. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει οικονομία κλίμακας, αλλά αντίθετα, ο Δήμος Μυτιλήνης, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά δήμος, παρουσιάζει και το μεγαλύτερο μέσο κόστος, το οποίο οφείλεται κυρίως στο υψηλό λειτουργικό κόστος (ημερομίσθια, συντήρηση οχημάτων κ.ά.). Στο τέλος, παρουσιάζεται αναλυτικά το κόστος ανά κάτοικο ανά έτος (2000). Τα στοιχεία που αναφέρονται στην εργασία, μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν και έναν οδηγό στους Δήμους, για την κατανόηση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να υπάρξει μία δίκαιη χρηματική επιβάρυνση, για κάθε χρήστη που εξυπηρετείται από το υπάρχον σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων (Σ.Δ.Α.).