Συνολική διαχείριση λεκανών απορροής: αρχές, διεθνείς πρακτικές και εφαρμογή και εφαρμογή στον ελληνικό χώρο - Καγγελίδου, Ξανθίππη - Ι. (2015)
Η οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα διαμόρφωσε νέες συνθήκες στη χρήση των υδατικών πόρων, μιας και αποτελούν μέσο για την επίτευξη των διαφόρων τομεακών οικονομικών στόχων, ενώ εξακολουθούν να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες και για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Εκδηλώνεται σήμερα μια αυξανόμενη πίεση να υιοθετηθεί μια ολοκληρωμένη μέθοδος στη διαχείριση αυτών των συστημάτων. Σκοπός της εργασίας είναι να καθοριστούν οι αρχές για την περιβαλλοντική διαχείριση των υδατικών πόρων στα πλαίσια του πολύπλοκου συστήματος μιας λεκάνης απορροής, να καταγραφτούν οι διεθνείς και ελληνικές πρακτικές και εμπειρίες και να εξεταστεί η δυνατότητα ενδωμάτωσης των ετερογενών δεδομένων σε έναν αλγόριθμο για τη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων σε κλίμακα λεκάνης απορροής.